Hoe kun je zien of een fiets gestolen is?

Je hebt een nieuwe fiets nodig, maar nieuwe fietsen zijn duur. Een tweedehands fiets is een goede optie. Maar je wilt niet dat je per ongeluk een gestolen fiets in handen hebt. Zo check je dat.

Hoe kun je zien of een fiets gestolen is?
< Alle artikelen

Een gestolen fiets herkennen

Heb je een tweedehands fiets op het oog? Check dan eerst het fietsdiefstalregister van de RDW. Dit doe je door het chipnummer of het framenummer en het merk van de fiets in te voeren. Staat de fiets niet geregistreerd bij het RDW? Fijn, maar het kan het alsnog zijn dat hij toch gestolen is. Lang niet iedereen doet namelijk aangifte van een gestolen fiets.

Zo kun je checken of de tweedehands fiets die je wilt kopen misschien gestolen is:

  • Zijn het framenummer en de sticker van de fietsenwinkel waar de fiets gekocht is nog goed zichtbaar?
  • Zitten de originele sloten er nog op?
  • Is het spatbord niet beschadigd op de plek waar het ringslot zit?

Is het antwoord op deze vragen ja, dan zit je waarschijnlijk wel goed.

Waar vind je het framenummer?

Het framenummer van een fiets wordt in het frame geslagen of gegraveerd, of is deze met een sticker op het frame bevestigd. In de meeste gevallen wordt dat op een van deze plekken in het 'vaste' deel van een fiets gedaan:

  1. Onder de framebuis die tussen de trapas en het stuur loopt;
  2. Op de achtervork, bij het wiel of de kettingkast;
  3. Op de verticale framebuis tussen het zadel en de pedalen;
  4. Onder of op de trapas.

Zo voorkom je dat je een gestolen fiets koopt

Om te voorkomen dat je een gestolen fiets in handen krijgt, kun je vooraf al goede keuzes maken. Zo zijn er tegenwoordig veel fietsenwinkels die tweedehands fietsen verkopen. Koop je toch via platforms als Marktplaats of Facebook? Vraag dan altijd naar de factuur of bon van de fiets. En legitimatie van degene van wie je koopt. Ook is het slim om zijn of haar adres op te slaan, voor als de fiets later toch gestolen blijkt te zijn.

En misschien een open deur, maar koop nooit een fiets op straat. Fietsen die op straat aan je aangeboden worden, zijn bijna altijd gestolen. Het is niet voor niets dat een fiets kopen van iemand op straat in veel steden tegenwoordig verboden is.

Wat als je toch een gestolen fiets koopt?

Het is strafbaar om iets te kopen dat gestolen is, heling heet dat. Dat betekent dus dat jij ook strafbaar bent als je een gestolen fiets koopt. Ten minste, als je had kunnen vermoeden dat er iets niet klopt. Koop je bijvoorbeeld een zo goed als nieuwe fiets voor een paar tientjes? Of biedt iemand je op straat zomaar een nieuwe fiets aan? Dan is de kans groot dat deze gestolen is.

De boete die je betaalt voor heling, voor het kopen van een gestolen fiets, is afhankelijk van de waarde van de fiets. Meestal betaal je tussen de 200 en 500 euro. Maak je je vaker schuldig aan heling? Dan kan de boete oplopen tot duizenden euro’s. En kan het in de toekomst lastig zijn om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te krijgen.

Wist je echt niet dat jouw tweedehands fiets gestolen was? Dan krijg je geen boete, maar je wordt wel verhoord door de politie. Altijd even de checklist bij langs dus.

Wat voor fiets wil je verzekeren?