Fatbike verzekeren

Een elektrische fiets met brede banden en een groot zadel, die sinds de invoering van de helmplicht bij bromfietsen razend populair: de fatbike. Helaas is het verzekeren van een fatbike erg lastig.

Fatbike verzekeren
< Alle artikelen

De regels rondom fatbikes

De fatbike is sinds de introductie regelmatig negatief in het nieuws. Zo wordt de fiets regelmatig aangepast en opgevoerd, bijvoorbeeld met een gashendel. Het is daarom goed om te weten wat de wettelijke regels voor fatbikes zijn. Dat zit zo:

  • een fatbike mag niet sneller gaan dan 25 kilometer per uur
  • het vermogen is maximaal 250 watt
  • er mag geen gashendel op zitten
  • de motor werkt alleen als je trapt

Voldoet jouw fatbike aan de regels? Dan mag je fietsen op het fietspad zonder helm en heb je geen rijbewijs of kentekenbewijs nodig. Voor fietsen die harder gaan dan 25 kilometer per uur geldt sowieso dat ze gezien worden als bromfiets, je hebt er dan geen fietsverzekering maar een bromfietsverzekering voor nodig.

Fatbike moeilijk te verzekeren

Helaas blijkt in de praktijk dat dit veel fatbikes niet aan de regels voldoen. Ze worden vaak opgevoerd en kunnen daardoor een stuk sneller dan 25 kilometer per uur. Met alle mogelijke risico’s van dien. Daarnaast zijn fatbikes niet alleen populair onder jongeren, maar ook onder dieven. Zo wordt weleens gezegd dat het tegenwoordig niet de vraag is óf jouw fatbike gestolen wordt, maar wanneer.

Door deze risico’s zijn veel grote verzekeraars - zoals ANWB, Univé en Kingpolis - gestopt met het verzekeren van fatbikes.

Waar kun je een fatbike nog wel verzekeren?

Maar goed, jij hebt er één en die wil je niet kwijt. Verzekeren dus. Maar waar kan dat dan nog wel?

Momenteel is Centraal Beheer één van de weinige aanbieders waar je een fatbike kunt verzekeren. Er gelden dan wel extra voorwaarden, ten opzichte van een 'normale' e-bikeverzekering. Zo is een Track & Tracesysteem met een opsporingsabonnement verplicht, en moet de fiets altijd op slot worden gezet met een ART2-slot

Bij Interpolis kun je alleen terecht voor een fatbikeverzekering als je daar al een andere verzekering hebt lopen. Bijvoorbeeld een normale fietsverzekering. Daarnaast kun je een fatbike soms verzekeren via de verkoper. Zo hebben Phatfour, Upway en Knaap een verzekering voor fatbikes die je via hen gekocht hebt.

Voorwaarden fatbikeverzekering

Let wel goed op de voorwaarden als je je fatbike wilt verzekeren. Zo heb je vaak een ART2- of ART3-slot nodig en een goedgekeurd gps-systeem met een tracker. En zijn niet altijd alle accessoires meeverzekerd, zoals fietstassen of de losse fietscomputer op je stuur.

Natuurlijk ben je ook niet verzekerd als je je fatbike hebt opgevoerd of deze niet aan de wettelijke regels voldoet. Voorkom teleurstelling als je fatbike gestolen wordt en lees je goed in voor je een verzekering afsluit.

Wat voor fiets wil je verzekeren?