Pechhulp voor fietsen en e-bikes
Net als in de auto kun je ook op de fiets gebruik maken van een pechhulpdienst. Indien je onderweg bent gestrand, helpt een professionele fietsenmaker je weer op weg. Dat is een prettig gevoel, vooral als je tijdens een fietstocht wat verder van huis bent geraakt.
Als pechhulpdekking bij je fietsverzekering is inbegrepen, of als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt afgesloten, kan reparatie of een thuisbrengservice door je verzekeraar worden vergoed. De dekking en kosten verschillen echter per aanbieder.
Voorwaarden en uitsluitingen
Het is fijn om te weten dat je op hulp kunt rekenen bij een pechgeval onderweg. Toch rukt de hulpdienst voor tweewielers niet voor ieder wissewasje uit.
- Heb je enkel een lekke band? Dat valt in de meeste gevallen buiten de dekking, omdat dit relatief eenvoudig zelf te repareren is.
- Een lege accu valt eveneens buiten de dekking, omdat een e-bike ook zonder accu nog gewoon functioneert.
- Ook pechgevallen op korte afstand (maximaal 2 kilometer) van je woon- of vakantieadres vallen vaak buiten de dekking van de pechhulpverzekering.
- Ten slotte kan er ook een gebruikslimiet van toepassing zijn. ANWB en InShared vergoeden bijvoorbeeld maximaal 3 keer per jaar een pechhulpdienst voor je fiets. Bij FietsZeker geldt een maximum van 4 keer per jaar.
Pechhulp in het buitenland
Passeer je tijdens een fietstocht wel eens de grens met Duitsland of België? Dan is het goed om te weten dat het dan van je verzekeraar afhangt of je gebruik kunt maken van een pechhulpservice.
- ANWB en Centraal Beheer bieden alleen pechhulp in Nederland.
- De pechhulpdienst van Laka gaat tot maximaal 20 kilometer over de grens.
- Univé helpt je weer op weg tot maximaal 25 kilometer over de grens.
- De dekking van de pechhulpdienst van InShared en Fietszeker reikt tot 30 kilometer buiten de grenzen van ons land.
- Kingpolis gaat een stuk verder en biedt pechhulp in ruim 30 landen binnen Europa. In de polisvoorwaarden staan de landen die binnen de dekking vallen.
Wat kost een pechhulpverzekering voor fietsen?
Wil je tijdens een fietstochtje graag gebruik kunnen maken van een pechhulpdienst? De kosten hiervan verschillen per verzekeraar.
- Bij Centraal Beheer en Laka is pechhulp automatisch inbegrepen bij je fietsverzekering. Je betaalt hiervoor dus geen extra kosten.
- Kingpolis en Univé bieden standaard een pechhulpdekking aan bij de e-bikeverzekering. Heb je geen elektrische fiets? Dan moet je een pechhulpverzekering toevoegen, als je dat graag wilt. Bij Univé kost dit €0,60 per maand extra, bij Kingpolis komt er maandelijks 2 á 3 euro bij.
- Een aanvullende pechhulpdekking kost bij ANWB, FietsZeker en InShared in de meeste gevallen 1 á 2 euro per maand.
De pechhulpverzekering voor een e-bike is doorgaans iets duurder dan die voor een fiets zonder elektrische ondersteuning.