Ingebouwde track and trace
Jaarlijks worden er ongeveer 90.000 fietsen gestolen, wat neerkomt op bijna 250 per dag. De meest recente diefstalcijfers laten een toename van 10% zien, in vergelijking met een jaar eerder. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer fabrikanten hun fietsen standaard voorzien van een tracker. Onder meer Stella, Sparta en Gazelle bouwen dit al op grote schaal in.
Met zo’n track and trace-systeem kun je exact volgen waar een fiets is. Dit helpt niet om diefstal van je fiets te voorkomen (tenzij het op je fiets staat aangegeven en een dief afschrikt), maar kan wel helpen om je fiets weer terug te vinden. Cijfers van ANWB en Sparta laten zien dat ongeveer 80% van de fietsen met track and trace weer kan worden teruggehaald.
Zelf een tracker plaatsen op je fiets
Er zijn diverse tracking-systemen op de markt, die je zelf kunt installeren. Al kun je het uiteraard ook overlaten aan je fietsspecialist. Hierbij heb je keuze uit twee varianten
- GPS-tracking is het meest gebruikte systeem. Er zijn meerdere aanbieders, die vaak een abonnement van een paar euro per maand aanbieden waarmee je je fiets kunt volgen. Zo’n GPS tracker verbruikt echter wel relatief veel energie, en moet daarom bij voorkeur gekoppeld worden aan een dynamo of je accu.
- LoRa-tracking is minder bekend, maar veel energiezuiniger. LoRa is kort voor long range en maakt gebruik van laagfrequente radiogolven. Onder meer de verzekering van ANWB werkt met dit systeem.
Zelf een tracker plaatsen kan dus zeker, maar je fiets opsporen niet. Volgens de Nederlandse wet is het namelijk verboden om zelf achter je gestolen fiets aan te gaan, omdat je geen opsporingsbevoegdheid hebt. Je kunt de locatie van je fiets uiteraard wel delen met de politie, of met de verzekeraar. De meeste verzekeraars huren een recherchedienst in, die de gestolen fietsen opspoort.
Track and trace en je fietsverzekering
GPS tracking of LoRa tracking op je fiets is niet verplicht, maar fietsverzekeraars kunnen dit in sommige situaties wel als voorwaarde stellen.
- Kingpolis stelt het gebruik van een track and tracesysteem verplicht voor eigenaren van fietsen van de merken Urban Arrow en Riese & Müller, vanwege een hogere kans op diefstal. Je moet daarbij zelf een abonnement nemen bij een (goedgekeurde) opsporingsdienst.
- Bij Univé is de aanwezigheid van een track and tracesysteem niet verplicht, al wordt in geval van diefstal logischerwijs wel gevraagd om locatiedata te delen.
ANWB, Centraal Beheer, FietsZeker, InShared en Laka maken geen melding van track and tracesystemen in de polisvoorwaarden van hun fietsverzekeringen.