Een tweedehands fiets verzekeren, kan dat?

Bij de meeste fietsverzekeraars kun je zonder problemen een verzekering afsluiten voor een tweedehands fiets of e-bike. Toch zijn er wel wat verschillen in vergelijking met het verzekeren van een nieuwe fiets. Hieronder lees je waar je op moet letten.

Een tweedehands fiets verzekeren, kan dat?
< Alle artikelen

Een tweedehands fiets verzekeren

Het verzekeren van een tweedehands fiets is zeker mogelijk. Of het ook verstandig is, hangt van de situatie af. Hoewel de maandpremie niet hoger zal zijn dan een paar euro, loont het bijvoorbeeld niet echt om een oudere fiets van een paar tientjes te verzekeren. Gaat het om een dure, elektrische tweedehands fiets? Dan is het zeker het overwegen waard.

Kun je een fiets verzekeren als je de bon niet hebt?

Als je een gebruikte fiets koopt bij een fietsenmaker of -winkel, krijg je normaal gesproken ook een bon met details over je aankoop. Bij aanschaf van een tweedehands fiets via Marktplaats is dat meestal niet het geval. Of je een fiets dan ook kunt verzekeren, verschilt per verzekeraar.

  • Bij Centraal Beheer, InShared, Laka en Univé is ook een bewijs van betaling Denk hierbij aan een bankoverschrijving, waarbij de aankoop van de fiets als omschrijving is vermeld.
  • ANWB, Fietszeker en Kingpolis kunnen een gebruikte fiets verzekeren tegen taxatiewaarde. Je kunt dan een erkende rijwielspecialist de waarde van jouw tweedehands fiets laten bepalen. De bevestiging van deze taxatie (inclusief het bedrag) kun je dan bij de verzekeraar indienen, op het moment dat je de verzekering afsluit.

Let wel: in alle gevallen heb je wel twee fietssleutels nodig, om een eventuele diefstal te kunnen claimen.

Hoe zit het met de restwaarde?

Fietsverzekeraars gaan uit van een restwaarde, bij het bepalen van de maximumvergoeding bij schade of diefstal. Deze restwaarde wordt bepaald aan de hand van de aanschafwaarde.

Hoeveel de fiets nieuw in de winkel kostte is dus meestal niet van belang, het gaat er om hoeveel jij voor de fiets hebt betaald. Het bedrag dat op jouw aankoopbewijs staat is het maximale bedrag dat je vergoed kunt krijgen.

Uitzondering hierop is Laka: bij deze verzekeraar kun je ook een gebruikte fiets tegen de nieuwwaarde verzekeren. Je moet die waarde dan wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld met behulp van de originele aankoopnota, foto’s of andere bewijzen.

Wat voor fiets wil je verzekeren?