Zijn accessoires meeverzekerd in een fietsverzekering?

Fietstassen, navigatie en natuurlijk een goed slot. Je hebt jouw fiets zo samengesteld dat hij precies past bij hoe jij hem wilt gebruiken. Maar hoe zit het eigenlijk als je fiets gestolen wordt? Zijn die accessoires dan wel verzekerd?

Zijn accessoires meeverzekerd in een fietsverzekering?
< Alle artikelen

Kun je accessoires meeverzekeren in een fietsverzekering?

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, want ja, dat kan. Sterker nog, bij veruit de meeste fietsverzekeringen zijn accessoires aan je fiets automatisch meeverzekerd. Al zitten daar nog wel wat voorwaarden aan. De kleine lettertjes lezen is dus zeker verstandig. We helpen je een handje op weg.

Welke accessoires zijn meeverzekerd?

Onder accessoires verstaan fietsverzekeraars onderdelen van je fiets die er niet door de fabriek op zijn bevestigd. Die fietstassen, navigatie en een goed kettingslot dus. Maar ook een fietsmand, kinderzitje of de beugels waarmee je een buggy vast kunt maken.

Losse accessoires zoals fietskleding of een helm zijn niet verzekerd voor diefstal. In sommige gevallen geldt er wel een schadedekking, als dit expliciet is aangegeven in de voorwaarden van de fietsverzekering.

Accessoires elektrische fiets

Heb je een elektrische fiets? Dan heb je vaak ook extra accessoires. De fietscomputer en de accu bijvoorbeeld. Of de regentent en Maxi-Cosi adapters van je elektrische bakfiets. Omdat accessoires van een elektrische fiets vaak duurder zijn, is het extra verstandig om goed te checken hoe het zit met een vergoeding van je fietsverzekering bij diefstal of schade.

Voorwaarden accessoires verzekeren

Er zitten namelijk wel voorwaarden aan, je krijgt niet zomaar een vergoeding voor alle accessoires als je fiets gestolen wordt of beschadigd is. De voorwaarden verschillen per verzekeraar, maar over het algemeen geldt dat:

  • het accessoire op je verzekeringspolis genoemd moet worden als meeverzekerde accessoire.
  • je een factuur of bon van het accessoire moet hebben.
  • het accessoire goed vastgemaakt moet zijn aan je fiets en dus niet zomaar gepakt kan worden. Een fietscomputer die je met een kliksysteem kunt verwijderen is dus niet verzekerd. Zit de computer vastgeschroefd aan je fiets? Dan is het wel meeverzekerd.
  • je het accessoire alleen mag gebruiken voor de fiets. Je telefoon die je als navigatie gebruikt is dus niet verzekerd. En een fietskar die je ook los van de fiets gebruikt ook niet.

Daarnaast mag je fiets natuurlijk niet opgevoerd zijn. En je mag hem niet zakelijk gebruiken. Ben je fietskoerier of rijd je wedstrijden met je fiets? Dan heb je daar een aparte verzekering voor nodig, dit valt niet onder je normale fietsverzekering.

Vergoeding bij schade

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat voor fietsverzekering je precies hebt. Ben je alleen verzekerd bij diefstal? Of ook bij schade? En hoeveel krijg je precies vergoed als je accessoire gestolen wordt of beschadigd is?

Ook goed om te weten: je betaalt meestal een eigen risico bij diefstal of schade. Hoe hoog dat eigen risico is, kies je vaak zelf bij het afsluiten van de fietsverzekering. Soms geldt bij diefstal of schade van accessoires een ander eigen risico dan voor de fiets zelf.

Wat als alleen het accessoire gestolen wordt?

Goed, in de meeste gevallen zijn je accessoires dus gewoon verzekerd als je fiets gestolen wordt. Maar wat als alleen het accessoire gestolen wordt? Als ze ervandoor gaan met je accu bijvoorbeeld. Of dat gloednieuwe kinderzitje? In dat geval ben je vaak alleen verzekerd als je een fietsverzekering hebt voor diefstal én schade, een casco of allrisk fietsverzekering noemen we dat. Ben je alleen verzekerd voor diefstal? Dan moet je dat nieuwe kinderzitje helaas zelf betalen.

Wat voor fiets wil je verzekeren?