De kans dat jouw fiets gestolen wordt
Ja, die is vrij hoog. Het aantal fietsendiefstallen stijgt namelijk elk jaar. In 2023 werden ruim 85.000 fietsen gestolen, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2021 waren dat nog minder dan 60.000. En dat terwijl veel mensen niet eens aangifte doen van hun gestolen fiets. In de praktijk zullen het er dus nog meer zijn. Zeker als je in een stad woont, is de kans groot dat je fiets wel eens gestolen is.
Noteer de gegevens van je fiets
Fietsendiefstal voorkom je hiermee natuurlijk niet. Maar als je fiets toch gestolen wordt, moet je bepaalde gegevens bij de hand hebben. Zorg er dus voor dat je dit weet:
- het framenummer van je fiets
- het merk en model
- het nummer van het slot
Je fiets parkeren
Het allerliefst zet je de fiets natuurlijk binnen, in een overdekte en bewaakte fietsenstalling. Lukt dat niet? Zet je fiets dan op een goed verlichte plek, het liefst eentje waar veel mensen voorbij lopen.
En maak je fiets altijd ergens aan vast. Dieven kunnen anders gemakkelijk je fiets optillen en meenemen. Zet hem daarom bijvoorbeeld vast aan een fietsenrek, maar aan een boom, paal of bankje kan soms ook. Let er wel op dat je je fiets ergens neerzet waar dat mag. Anders is je fiets straks niet gestolen, maar weggehaald door de gemeente. En ook dat is heel vervelend.
Koop een slot met ART-keurmerk
Of misschien wel twee of drie. Het is verstandig om je fiets op verschillende manieren op slot te zetten. Bij sommige fietsen is een tweede slot verplicht voor je fietsverzekering. Met het ringslot, dat vaak standaard aan je fiets bevestigd is, en een extra kettingslot bijvoorbeeld.
Kies altijd voor een slot met een ART-keurmerk. Vrijwel altijd is een slot voor je fietsverzekering verplicht. Je moet vaak een slot hebben met een ART-keurmerk van minstens twee sterren. Maar hoe meer sterren, hoe beter. Zo weet je dat je fiets goed beveiligd is.
De beste manier om je fiets op slot te zetten
Idealiter doe je een slot om het frame en je beide wielen. Doe je het slot bijvoorbeeld alleen om je voorwiel? Dan kan het maar zo zijn dat je straks alleen dat voorwiel terugvindt. Hoe je het slot het beste vastmaakt, hangt af van het soort slot dat je hebt.
- Een kettingslot kun je het beste niet op de grond laten rusten. Dan kunnen dieven namelijk de grond gebruiken als steun bij het doorbreken van een slot. Hoog en los vastmaken dus.
- Een beugelslot wil je juist het liefst zo laag mogelijk vastmaken. Zorg er daarnaast voor dat de ruimte binnen de beugel zoveel mogelijk gevuld is.
- Een ringslot kun je het beste op slot doen naast het ventiel. Zo is het lastig om het slot door te breken zonder het ventiel te beschadigen. Een beschadigd ventiel zorgt voor een lekke band en dat is ook voor fietsendieven niet ideaal.
Haal losse onderdelen van je fiets
Niet alleen de fiets zelf, ook de accessoires zijn gewild bij dieven. Zeker als je een elektrische fiets hebt. Je zult niet de eerste zijn die terugkomt bij zijn fiets en ineens de accu mist. Of de losse boordcomputer. Zorg er daarom voor dat je losse onderdelen zoveel mogelijk meeneemt als dat kan. En vergeet je fietstassen niet leeg te halen.
Diefstalpreventiechip of track & trace
Wil je je fiets snel terugvinden als hij gestolen is? Dan kun je kiezen voor een diefstalpreventiechip of track & trace systeem. Een diefstalpreventiechip is een chip met gegevens van die wordt aangebracht op de fiets. Deze kan worden uitgelezen door de politie, zo weten ze dus dat de fiets van jou is.
Met een track & trace systeem voor je fiets kun je precies zien waar jouw fiets is. Vooral elektrische (bak)fietsers kiezen vaak voor zo’n systeem. Soms is dat zelfs een verplichting vanuit de fietsverzekering, bijvoorbeeld voor dure fietsen.
Wat als je fiets toch gestolen is?
Je hebt alle maatregelen genomen en toch is het ineens zover: je fiets is weg. Je hebt in de buurt gekeken en zelfs het depot van de gemeente gecheckt, maar nee. Je fiets is gestolen. Zodra je zeker weet dat je fiets gestolen is, doe je direct aangifte bij de politie. Hiervoor heb je de gegevens van je fiets nodig, zoals het frame- en chipnummer en de kenmerken.
Na de aangifte kun je contact opnemen met je fietsverzekering. Afhankelijk van de verzekering die je hebt, kun je dan uitkering krijgen of een nieuwe fiets uitzoeken.
In tussentijd kun je verkoopplatforms als Marktplaats of Facebook in de gaten houden. Zie je dat jouw fiets te koop wordt aangeboden? Ga er dan nooit zelf op af, maar laat dit weten aan de politie.